• וואלה! ראשי
  • הפוך לדף הבית
  • שלום אורחקרא דוארפתח תיבת דואר חינם!
  • מזג אוויר
  • מפות
  • קניות
 
נפרדים מהקיץ במסיבת ארטיקים
29/08/14 0:00
מאת: מורן לילה, על השולחן
צבע אדום: עגבניות או לא להיות
27/08/14 14:59
מאת: מערכת וואלה!
פטוצ'יני עם ארטישוק, פול, אפונה, מסקרפונה ויין לבן
24/08/14 10:09
מאת: אוראל קמחי, מערכת וואלה!
עוף בתנור - גרסת הקיץ
21/08/14 11:10
מאת: רות אוליבר, על השולחן
פנק אותה: קינוחי פירות קלילים
20/08/14 13:00
מאת: מערכת וואלה!
סגור
בישולים

גרנולה תוצרת בית

מאת: דורעם גונט, הארץ
פייסבוק טוויטר

ההיפים גילו שאין כמו גרנולה להרגיע את המנצ'יס אחרי עישון ג'וינט, אבל התערובות המסחריות רחוקות מהדבר האמיתי. החדשות הטובות הן שהכנת גרנולה ביתית היא עניין פשוט, המאפשר שליטה ברמות המתיקות ומבטיח טריות מרבית

לא קל להתחרות ביחסה של היהדות לאוכל ובהזדמנויות שהיא מספקת להתענג על מעדנים תוך כדי קיום המצוות. גם אלה ששוכחים כמה נפלא טעמם של אגוזים ופירות יבשים, נזכרים בהם פעם בשנה, בזכות החג העברי המיוחד המוקדש לטבע ולצומח.

מלבד היותם נהדרים בפני עצמם, פירות יבשים ואגוזים יכולים להוסיף עומק, עושר טעמים, צבעים עזים ופריכות למגוון עצום של מאכלים מתוקים ומלוחים. האצילות הטבעית שלהם יכולה להפוך מאכלים יום-יומיים פשוטים בתכלית (אורז, לחם, עוף או סלט) למטעמים מפוארים הראויים לעלות על השולחן באירועים חגיגיים.

דרך אחת ליהנות מהשפע העצום בארץ של פירות יבשים ואגוזים היא להתקין מהם תערובות מתובלות או מומתקות, נשנוש מענג ובריאותי, פריך ועשיר, מתוק או מלוח, כזה שעומד בפני עצמו או משדרג מאכלים אחרים.

המוזלי הראשון


בתחילת המאה ה-20 החל הרופא השווייצי מקסימיליאן בירכר-בנר להכין למאושפזים בבית החולים שבו עבד ארוחת בוקר העשויה תערובת של שיבולת שועל ואגוזים קצוצים, מעורבבים עם מחית תפוחים ושמנת ומתובלים במיץ לימון. התערובת, שכונתה בפיו מיזלי, סיפקה לחולים שפע של סיבים תזונתיים, נוגדי חמצון וחומצות מסוג אומגה 3, וכל זה במעטפת דלה בכולסטרול. זו היתה ארוחה טעימה כל כך, שהחולים רצו להמשיך לאכול אותה גם בבית, לאחר שהשתחררו מבית החולים.

בה בעת החלו יצרנים קטנים בארצות הברית לקלות שיבולת שועל ולשווק אותה כארוחת בוקר בריאה בשם המסחרי "גרנולה". בשנות ה-50 וה-60 נוספו לשיבולת השועל גם אגוזים קצוצים ודבש, ולאחר הקלייה עורבבה התערובת עם צימוקים ופירות יבשים אחרים. התנועה ההיפית אימצה את הגרנולה, שנתפשה בעיניה כמזון הבריאות האוליטימטיבי: עשיר בסיבים ובאנרגיה, קל משקל ונשמר היטב. פריצת הדרך של הגרנולה לתודעה העולמית היתה בפסטיבל וודסטוק, אז התברר שאין כמוה להשביע את המנצ'יס אחרי עישון ג'וינט.

בשנים האחרונות נהפכו חטיפי הגרנולה לפופולריים, והם עשויים תערובת דומה שנאפתה והתגבשה בצורת עוגייה או חטיף מוארך. את החטיפים קל לאכול בכל מקום והם ספקי אנרגיה בריאה וחביבים מאוד על ספורטאים, כמו על ילדים (והוריהם, שאחרת היו נותנים להם חטיפי שוקולד).

גרנולה בשקית או קלייה ביתית


ואולם, לגרנולה מסחרית יש שתי בעיות: ראשית, שיבולת שועל ואגוזים חייבים להיות טריים כדי להיות נפלאים באמת. הגרנולה אמנם מחזיקה מעמד יפה לאורך זמן בלי להתקלקל לגמרי, אבל מי שיקנה אותה מוכנה ייתקל רק לעתים רחוקות בגרנולה טרייה ממש.

שנית, יש פער עצום במחיריהם של מרכיבים שונים בתערובת. הואיל ושיבולת שועל, שמן וסוכר הם זולים יחסית, היצרנים המסחריים מתפתים להגדיל את חלקם עוד ועוד על חשבון המרכיבים היקרים יותר (אגוזים, פירות יבשים, דבש, חמאה). בעקבות זאת הורגלנו לצרוך גרנולה נחותה וחסרת אופי.

החדשות הטובות הן, שהכנת גרנולה ביתית משובחת, וגם חטיפי גרנולה, היא עניין פשוט, המאפשר שליטה ברמות המתיקות, בשילוב הטעמים וביחס בין המרכיבים השונים, תוך כדי הבטחת טריות מרבית. המתכונים שלהלן הם בסיס לאלתור ולהתנסות, אך העקרונות זהים: קנו חומרים טובים וטריים (רצוי בחנויות המתמחות באגוזים, תבלינים וקטניות, למשל בשווקים; חשוב מאוד שכל האגוזים והזרעים שבהם משתמשים יהיו לא קלויים ולא מומלחים), המתיקו לפי טעמכם, קלו בעדינות (זהירות, לא לשרוף) וערבבו עם הפירות (יבשים או טריים) שאתם אוהבים. כשהחומרים מדברים - אי אפשר לטעות.

גרנולה, מתכון בסיסי


חומרים (לכ-1 ק"ג גרנולה):
4 כוסות שיבולת שועל גסה (לא אינסטנט לדייסה)
2 כוסות אגוזים לא קלויים, קצוצים גס או שבורים ביד (שקדים, אגוזי מלך, לוז, פקאן, קשיו, ברזיל, מקדמיה או תערובת שלהם)
1 כוס תערובת זרעים לא קלויים (שומשום, חמנייה, דלעת, או תערובת שלהם)
100 גרם חמאה
1/2 כוס סוכר חום
1/4 כוס דבש, מייפל או סילאן תמרים
1/2 כפית מלח
2 כפיות תמצית וניל (או רבע כפית
קינמון טחון)
כוס וחצי פירות יבשים (צימוקים, אוכמניות, משמש, תמר, קוקוס, חמוציות, דובדבנים, בננות, תאנים או תערובת שלהם). אם הפירות גדולים, קוצצים אותם

אופן ההכנה:

1.מערבבים את שיבולת השועל עם האגוזים והזרעים.

2.בסיר קטן מחממים על להבה נמוכה את החמאה עם הסוכר, הדבש והמלח, ומערבבים עד שהסוכר נמס לגמרי.

3.מסירים מהאש ומוסיפים את הקינמון והווניל. שופכים על שיבולת השועל והאגוזים ומערבבים היטב.

4.מרפדים את תבנית התנור בנייר אפייה או ברדיד אלומיניום ומפזרים את התערובת בשכבה אחידה.

5.קולים בחום של 170 מעלות עד שהתערובת מזהיבה (כ-40 דקות). במשך הקלייה מערבבים פעם או פעמיים, כדי להבטיח קלייה אחידה.

6.מוציאים מהתנור ומצננים לגמרי. תוך כדי הצינון מערבבים מדי פעם ומפוררים גושים, כדי שהתערובת תישאר בתפזורת.

7.כשהתערובת קרה מוסיפים את הפירות היבשים ומערבבים. שומרים בקופסאות סגורות ומגישים עם חלב, מיץ תפוזים, יוגורט, שמנת, גלידה או פירות.

חטיפי פקאנים וחמוציות עם תחתית שוקולד


אין מה להשוות בין החטיפים הטעימים, הפריכים והטריים האלה לבין חטיפי הגרנולה המסחריים. אפשר לאלתר עם כל סוגי האגוזים והפירות היבשים. לחטיפים בריאים יותר - ותרו על השוקולד.

חומרים (לכ-20 חטיפים):
2.5 כוסות שיבולת שועל עבה
3/4 כוס פקאנים לא קלויים, שבורים ביד
3/4 כוס חמוציות מיובשות
3/4 כוס תערובת של שומשום, זרעי חמנייה וזרעי דלעת לא קלויים
3/4 כוס חלב מרוכז וממותק
1/4 כוס דבש
1/4 כוס סוכר חום
50 גרם חמאה מומסת
200 גרם שוקולד, לבן או מריר

הכנה:

1.מערבבים בקערה את כל החומרים, חוץ מהשוקולד.

2.משטחים את התערובת בתבנית תנור, מרופדת בנייר אפייה משומן בחמאה, למלבן בגודל כ-30x25 ס"מ, שעוביו כ-1.5 ס"מ. מהדקים היטב כדי שהתערובת לא תתפורר ותתפרק.

3.אופים בחום של 170 מעלות עד שהתערובת מזהיבה (כ-30 דקות). ומצננים מחוץ לתנור.

4.כשהתערובת כמעט קרה, חוצים את המלבן לאורכו בסכין חדה, ואז חותכים לחטיפים ברוחב של כ-2.5 ס"מ.

5.לתחתית שוקולד: בצלוחית ממיסים שוקולד לבן או מריר (מעל אדים, או בזהירות רבה על אש קטנה או במיקרוגל).

6.טובלים את חלקו התחתון של כל חטיף בשוקולד המומס, ומקררים. אפשר לשמור את החטיפים יחד בקופסה סגורה במקרר, או לעטוף כל אחד מהם בנפרד בנייר פרגמנט.

רקיקי אגוזים מלוחים ומתובלים


מי אמר שגרנולה חייבת להיות מתוקה.

חומרים:
2 כוסות שיבולת שועל
1 כוס קמח מלא
3 ביצים
1/2 כוס שמן זית
1/2 כוס שבבי שקדים
1/2 כוס פקאנים, שבורים ביד
1/2 כוס אגוזי קשיו, קצוצים
1 כוס זרעי פשתן, טחונים במטחנת תבלינים (אם קונים בחנות תבלינים, כדאי לבקש שטחנו את הזרעים בחנות)
1/4 כוס שומשום
1/4 כוס זרעי חמנייה או דלעת
2 כפות דבש
2 כפות טחינה גולמית
1/2 כפית אורגנו
1 כף עלי תימין טריים
פלפל שחור, טחון טרי
קורט אגוז מוסקט מגורר
1 כפית מלח
מלח ים גס (רצוי מלח אטלנטי) לפיזור מלמעלה

הכנה:

1.מערבבים בקערה גדולה את כל החומרים פרט למלח הגס.

2.משטחים את התערובת בעזרת הידיים בתבנית תנור מרופדת בנייר אפייה משומן קלות, לעובי של כ-1 ס"מ.

3.מפזרים מעל מלח גס. אופים בחום של 190 מעלות עד שהתערובת מזהיבה (כ-25 דקות).

4.חותכים למעוינים, למשולשים או לכל צורה שרוצים. מצננים ושומרים בקופסאות סגורות.


 

תגובות
הוסף תגובה

צילום תגובה
מאת:
נושא:
  בשליחת תגובה אני מסכים/ה לתנאים הבאים:
אין לפרסם באתר תגובות המפרות הוראות כל דין ובכלל זה תגובות בעלות אופי מיני בוטה, תגובות מאיימות, גזעניות, מוציאות לשון הרע, מעודדות לביצוע הסתה, פוגעות בפרטיות, מזיקות, פוגעות ברגשות הציבור, מפרות זכויות קניין רוחני ותגובות בעלות אופי מסחרי ו/או מידע פרסומי. האחריות הבלעדית לתוכן התגובה הינה של כותב התגובה. וואלה שומרת לעצמה את הזכות למסור את פרטי כותב התגובה לכל גורם בהתאם לשיקול דעתה ושומרת לעצמה את הזכות לפרסם רק חלק מהתגובות ו/או למחוק תגובות שפורסמו. אין באמור לעיל כדי לגרוע מהאמור בהוראה מהוראות תנאי השימוש באתר או בכל דין אחר.
הוספת תגובה
מאת:
נושא:
תוכן:
בשליחת תגובה אני מסכים/ה לתנאים הבאים:
אין לפרסם באתר תגובות המפרות הוראות כל דין ובכלל זה תגובות בעלות אופי מיני בוטה, תגובות מאיימות, גזעניות, מוציאות לשון הרע, מעודדות לביצוע הסתה, פוגעות בפרטיות, מזיקות, פוגעות ברגשות הציבור, מפרות זכויות קניין רוחני ותגובות בעלות אופי מסחרי ו/או מידע פרסומי. האחריות הבלעדית לתוכן התגובה הינה של כותב התגובה. וואלה שומרת לעצמה את הזכות למסור את פרטי כותב התגובה לכל גורם בהתאם לשיקול דעתה ושומרת לעצמה את הזכות לפרסם רק חלק מהתגובות ו/או למחוק תגובות שפורסמו. אין באמור לעיל כדי לגרוע מהאמור בהוראה מהוראות תנאי השימוש באתר או בכל דין אחר.
מדור פירסומי