• וואלה! ראשי
  • הפוך לדף הבית
  • שלום אורחקרא דוארפתח תיבת דואר חינם!
  • מזג אוויר
  • מפות
  • קניות
 
24/11/07 20:09
מאת: דורעם גונט, מערכת וואלה!
22/09/07 9:03
מאת: דורעם גונט, הארץ
9/09/07 10:50
מאת: דורעם גונט, הארץ
12/08/07 10:51
מאת: דורעם גונט, הארץ
15/07/07 12:03
מאת: דורעם גונט, הארץ
סגור
דברי טעם

כמו דוד שמש רק תנור אפייה

מאת: דורעם גונט, הארץ
פייסבוק טוויטר

הוא ידידותי לסביבה ומנצל את המשאב הכמעט יחיד שיש בארץ בשפע. אבל לא להילחץ, גם אם אין לכם תנור שמש גאוני והגיוני את התבשילים והקציצות האלה אפשר להכין גם בתנור הביתי

"רצינו לספר לך על תנור הבישול שבנינו במו ידינו", כתבו לי רותי ויעקב דורות מנתניה בעקבות הכתבה שהתפרסמה כאן על סגולות הבישול האטי (7 בספטמבר). "בעזרתו, מאז 1996, אנו מבשלים מאכלים מגוונים, בריאים וטעימים בטמפרטורה נמוכה. התנור מבשל בעזרת אנרגיית השמש והוא אפקטיבי כמעט כל ימות השנה, אך מובן שבקיץ יעילותו גדולה יותר".

למכתב צורפו תמונות שבהן נראה ארגז עץ בעל מכסה שקוף מעורר סקרנות. ביקשתי עוד פרטים (ורמזתי שאשמח לראות את התנור במו עיני) ומיד הגיע ההמשך: "התנור הוא בעצם ארגז עץ אטום שמכסהו, המתרומם על צירים, עשוי זכוכית כפולה. פנים הארגז מצופה בפח אלומיניום הצבוע שחור. חומרי הגלם מוכנסים לסירי אמייל שחורים, כדי לרכז את החום, אבל ניתן גם להשתמש בקדירות פיירקס מכוסות. הבישול מתבצע בטמפרטורה של 100 מעלות צלזיוס: את התבשילים אנו שמים בבוקר בתנור ויוצאים מהבית, וכשאנו חוזרים בצהריים הארוחה מוכנה". בסיום ההודעה היתה גם הזמנה לארוחת צהריים על הגג, שבה אפשר יהיה לטעום את התוצרת (הם הבינו את הרמז).

לרעיון לרתום את חום השמש לטובת בישול נחשפו בני הזוג דווקא בשווייץ הקרה, שם שהו שבע שנים בסוף שנות ה-80 ובתחילת שנות ה-90 במסגרת שליחות של יעקב, מהנדס, מטעם התעשייה הצבאית. חבר שווייצי הזמין אותם לארוחה והגיש רטטוי שהכין בתנור שמש - ארגז שעקרון פעולתו זהה לזה של קולט שמש לחימום מים. חברה שווייצית, כך התברר, מייצרת ומוכרת את התנור כערכה להרכבה עצמית, משיקולים של איכות הסביבה ושימור אנרגיה. חלק מהרעיון היה הומניטרי: להפיץ את התנור במדינות חמות, באזורים נחשלים שאינם מחוברים לחשמל.

"מיד נדלקתי על הרעיון", משחזר יעקב, שהחושים המקצועיים שלו זיהו אתגר טכני מעניין. "ביקשתי וקיבלתי מהחבר את הוראות ההרכבה של הערכה והבאתי אותן לארץ". איסוף החלקים הדרושים למשימה היה אחד הפרויקטים הראשונים שהעסיקו אותו עם החזרה למולדת. "את הפח לציפוי פנים התנור לקחתי מלוח משומש של דפוס אופסט; את התופסנים למוט שמחזיק את התנור במצב פתוח שאלתי ממכסה מנוע של מכונית; חבר נגר עזר לי לבנות את הארגז עצמו; צבע שחור ולא רעיל, על בסיס דבש, ששימש לצביעת הפנים, קנו לי חברים בחו"ל. לאט לאט שיחזרתי את כל החלקים ובניתי את התנור".

לרתום את חום


במקום לצלות את עצמכם, תכינו אוכל סולרי במקום לצלות את עצמכם, תכינו אוכל סולרי

במקום לצלות את עצמכם, תכינו אוכל סולרי

כשהמשימה הושלמה הושאל מדחום מחשמלאי רכב, התנור הוצב בשמש על הגג והניסוי החל. למרבה האכזבה, הטמפרטורה הפנימית לא עלתה על 96 מעלות (המשימה היתה להגיע ל-100 מעלות צלזיוס). דורות לא הרים ידיים. הוא התקין גומיות בידוד פשוטות בין הארגז למכסה וניסה שוב. הטמפרטורה טיפסה עד לנקודת הרתיחה של מים.

"אנחנו משתמשים בתנור כמעט בכל יום, ממאי עד סוף ספטמבר", מספרת רותי. "אני מכינה את האוכל בבוקר, לפני שאנחנו יוצאים מהבית לעיסוקינו, וכשאנחנו חוזרים עייפים בצהריים הארוחה מוכנה - טעימה ובריאה, כמו במסעדה. מעבר לשיקול האקולוגי - לא בנינו את התנור מטעמים כלכליים אלא מסיבות של איכות הסביבה ושימור אנרגיה - פשוט נוח מאוד להשתמש בתנור השמש. האוכל נשאר עסיסי, טעים, לא נשרף ולא מתייבש. לא משנה אם אנחנו משאירים אותו שעה יותר או שעה פחות.

"אנחנו מבשלים בעיקר תבשילי קדירה, אורז ועדשים, תבשילי קטניות וירקות וגם עוף, בשר, דגים וקציצות. לפעמים מטגנים קודם טיגון מהיר את הבצל או ירקות נוספים על הכיריים, מתבלים ומעבירים לבישול ארוך ואיטי בשמש. לפעמים אנחנו מכינים כמויות לכמה ימים ומשתמשים בתנור השמש כדי לחמם. האוכל יוצא מעולה".

בתום ההסברים (והמנה הראשונה: חצילים מעולים בנוסח מושאיוף, שהוכנו על הכיריים ומוגשים קרים - מתכון משפחתי סודי של יעקב שנחשף בפני ויפורסם בקרוב) מגיע התכלס: מכסה הארגז נפתח ונשלפים ממנו תבשיל טעים של אורז וירקות עם עדשים, קציצות עוף מוארכות ומצוינות ברוטב עגבניות וזעתר טרי, ומנה של נתחי חזה עוף עם תפוחים אדומים. רותי מוסרת בשמחה את המתכונים ומתנצלת על שאינה יודעת את הכמויות המדויקות של כל החומרים.

אם אין תנור שמש, אפשר להכין גם בתנור רגיל שחומם ל-100 מעלות.

אורז עם עדשים וירקות


מעט שמן זית לטיגון
1 בצל
1 גזר גדול, קלוף ומגורר דק בפומפייה
1 פלפל אדום, קצוץ דק
2-3 שיני שום, קלופות וקצוצות דק
1/2 כוס עדשים
2 כוסות אורז חיש מהיר הכנה
מים
מלח ופלפל

אופן הכנה:
1. מחממים את השמן על הכיריים ומטגנים מעט את הבצל.

2. מוסיפים את יתר החומרים פרט למים ומלהיטים. מוסיפים מים עד לכיסוי ועוד קצת, מכסים ומעבירים לתנור בחום של 100 מעלות לכ-3 שעות.

קציצות עוף ברוטב עגבניות וזעתר


חומרים:
500 גרם חזה עוף טחון
צרור פטרוזיליה קצוצה דק
2 ביצים
מלח ופלפל
מעט קמח
שמן זית לשימון התבנית

לרוטב:
מעט שמן זית
1 בצל
2-3 שיני שום, קלופות וקצוצות דק
צרור קטן של פטרוזיליה קצוצה
חופן עלי זעתר טריים
100 גרם רסק עגבניות
קינמון טחון
מלח ופלפל
מים

הכנה:
1. מערבבים את חזה העוף עם הפטרוזיליה, הביצים ומעט קמח (כמה שלוקח). מתבלים במלח ובפלפל. יוצרים קציצות מוארכות ומסדרים בשכבה אחת בתבנית משומנת. אופים בחום בינוני (180 מעלות) בתנור רגיל כחצי שעה.

2. בינתיים מכינים את הרוטב: מחממים בסיר שמן זית ומטגנים את הבצל והשום. מוסיפים את יתר החומרים ומביאים לרתיחה. שופכים את הרוטב על הקציצות. מכסים ומעבירים לתנור בחום של 100 מעלות למשך כ-3 שעות.

חזה עוף עם תפוחים אדומים


חומרים:
שמן זית לטיגון
750 גרם חזה עוף, חתוך לנתחים קטנים (כ-5x5 ס"מ)
מעט קמח לקימוח העוף
3 תפוחים אדומים, לא קלופים, מגולענים וחתוכים לפלחים

לרוטב:
3 כפות אבקת מרק בצל (רותי: "אני יודעת שזה לא מקובל, אבל לא מצאתי דרך אחרת להגיע לטעם הזה")
1/2 כוס סילאן תמרים
מעט מים רותחים
מלח ופלפל

הכנה:
1. מחממים את שמן הזית במחבת. מקמחים את העוף ונפטרים מעודפי הקמח. מטגנים את העוף טיגון מהיר מאוד ושומרים בצד.

2. מכינים את הרוטב: מערבבים את הסילאן ואבקת המרק לעיסה דביקה ומדללים במעט מים רותחים. מתבלים במלח ובפלפל.

3. מסדרים בתבנית לסירוגין שכבות של עוף, תפוחים ורוטב. מכסים ומעבירים לתנור בחום של 100 מעלות למשך כ-3 שעות.


 

תגובות
הוסף תגובה

צילום תגובה
מאת:
נושא:
  בשליחת תגובה אני מסכים/ה לתנאים הבאים:
אין לפרסם באתר תגובות המפרות הוראות כל דין ובכלל זה תגובות בעלות אופי מיני בוטה, תגובות מאיימות, גזעניות, מוציאות לשון הרע, מעודדות לביצוע הסתה, פוגעות בפרטיות, מזיקות, פוגעות ברגשות הציבור, מפרות זכויות קניין רוחני ותגובות בעלות אופי מסחרי ו/או מידע פרסומי. האחריות הבלעדית לתוכן התגובה הינה של כותב התגובה. וואלה שומרת לעצמה את הזכות למסור את פרטי כותב התגובה לכל גורם בהתאם לשיקול דעתה ושומרת לעצמה את הזכות לפרסם רק חלק מהתגובות ו/או למחוק תגובות שפורסמו. אין באמור לעיל כדי לגרוע מהאמור בהוראה מהוראות תנאי השימוש באתר או בכל דין אחר.
הוספת תגובה
מאת:
נושא:
תוכן:
בשליחת תגובה אני מסכים/ה לתנאים הבאים:
אין לפרסם באתר תגובות המפרות הוראות כל דין ובכלל זה תגובות בעלות אופי מיני בוטה, תגובות מאיימות, גזעניות, מוציאות לשון הרע, מעודדות לביצוע הסתה, פוגעות בפרטיות, מזיקות, פוגעות ברגשות הציבור, מפרות זכויות קניין רוחני ותגובות בעלות אופי מסחרי ו/או מידע פרסומי. האחריות הבלעדית לתוכן התגובה הינה של כותב התגובה. וואלה שומרת לעצמה את הזכות למסור את פרטי כותב התגובה לכל גורם בהתאם לשיקול דעתה ושומרת לעצמה את הזכות לפרסם רק חלק מהתגובות ו/או למחוק תגובות שפורסמו. אין באמור לעיל כדי לגרוע מהאמור בהוראה מהוראות תנאי השימוש באתר או בכל דין אחר.
מדור פירסומי