נושאים חמים

עלי גפן שומרוניים

גלי יהושוע מהעדה השומרונית משתפת במתכון מסורתי לעלי גפן. השומרונים קוטפים את עלי הגפן באביב בתחילת העונה כשהם רכים ויפים ומקפיאים אותם טריים לפי מנות עטופים ניר כסף.

סעודה שומרונית בסוכה (נמרוד סונדרס)
סעודה שומרונית בסוכה (נמרוד סונדרס)

מצרכים

  • 250 גרם עלי גפן טריים או משומרים
  • למלית:
  • 1 כוס אורז מושרה במים לפחות שעתיים
  • 1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה
  • 1/2 כוס עלי נענע קצוצה
  • 1/2 כפית מלח
  • 1/2 כפית עוספור או כורכום
  • 1/2 כפית פפריקה מתוקה
  • 1/2 כפית בהאר טחון (פלפל אנגלי)
  • 1 עגבניה חתוכה לקוביות קטנות
  • 200 גרם שזיפים מיובשים מגולענים (רשות)
  • לבישול:
  • 1/2 כוס שמן זית
  • 3-4 עגבניות פרוסות
  • מלח
  • בהאר
  • פפריקה מתוקה
  • לסיום:
  • 3 כפות רסק עגבניות
  • 3 כפות מים

אופן ההכנה

  • 1. חולטים את עלי הגפן הטריים במים רותחים למשך דקה ומעבירים לקערה עם מים קרים. אם משתמשים בעלי גפן משומרים, שוטפים אותם היטב.
  • 2. מערבבים את כל חומרי המלית יחד, מניחים מעט מאוד מהמלית (האורז יתנפח בבישול) ליד העוקץ ומגלגלים לכיוון השפיץ כמו חבילה קטנה. כדי לקבל עלי גפן קטנטנים, קורעים כל על עלה לשניים או אפילו שלושה חלקים וממלאים כל אחד.
  • 3. בסיר רחב שמים את השמן ומרפדים בפרוסות העגבניות. מתבלים במלח, פלפל שחור אנגלי, ופפריקה מתוקה ומניחים מעל את העלי הגפן והזיפים אם רוצים.
  • 4. מעל עלי הגפן מניחים צלחת הפוכה וממלאים במים עד שהם מגיעים לצלחת ושפת הצלחת טובלת בהם. מכסים את במכסה, מביאים לרתיחה עדינה וממשיכים לבשל על אש קטנה עד שכל המים יתאדו, יכול לקחת גם שעתיים.
  • 5. מסירים את הצלחת, מערבבים את רסק העגבניות עם המים, ושופכים על עלי הגפן המבושלים. מנערים מעט את הסיר ומבשלים 20 דק' נוספות על אש קטנה.
  • 6. לעלי גפן עם תבשיל עוף: מעל העגבניות מניחים עוף (שוקיים וירכיים), מתבלים, במלח, פלפל ופפריקה ומעליו מניחים את עלי הגפן. אין צורך בהרבה שמן, מספיק 3 כפות, כיוון שלעוף השומן שלו. בתום הבישול הופכים את המנה על צלחת הגשה יפה כך שהעוף למעלה ועלי הגפן למטה.

מחשבוני המרה:

נפחים
משקלים
טמפרטורה
המרות פופולריות

מתכונים נוספים