מרק קובה חמוסטה
בבית כורדי יודעים שהגיע שישי בצהריים לפי סימן מובהק אחד: יש קובה. אם היא שוחה במרק לימוני חמצמץ, קוראים לה חמוסטה.
קובה חמוסטה (צילום: רוני קדר)
מחשבון המרות
- חומרים ל-40 קובות:
- לבצק:
- 400 גרם (2 כוסות) בורגול דק (או ג'ריש)
- 400 גרם (2 כוסות + 2 כפות) סולת
- מלח
- למלית:
- 1/4 כוס שמן
- 2 בצלים קצוצים דק
- 500 גרם בשר טחון
- 1/2 כף בהראט
- מלח ופלפל שחור גרוס טרי
- 1/2 צרור עלי פטרוזיליה קצוצים דק
- חומרים למרק חמוסטה:
- 5 כפות שמן
- 5 בצלים גדולים קצוצים
- צרור סלרי פרוס למקטעים של 4 ס"מ (כולל חלק מהעלים)
- צרור מנגולד חתוך לרצועות (בעיקר החלק הירוק וקצת מהלבן)
- 3 ליטר מרק עוף או מים
- 2/3 כוס מיץ לימון סחוט טרי
- מלח ופלפל שחור טחון טרי
- אופן הכנת הקובה:
- 1. מניחים בורגול בקערה ושוטפים כמה פעמים עד שהמים הופכים צלולים. מסננים במסננת דקה ומחזירים לקערה. מוסיפים 1 וחצי כוסות מים, מערבבים ומניחים ל-30 דקות עד שהמים נספגים.
- 2. בינתיים מכינים את המלית: מחממים שמן במחבת גדולה ומטגנים בצלים עד הזהבה. מוסיפים בשר ובהראט ומטגנים עד שהבשר משנה את צבעו. מתבלים במלח ופלפל. מסירים מהכיריים, מוסיפים פטרוזיליה ומצננים.
- 3. מכינים את הבצק: מוסיפים סולת ו-3/4 כפית מלח דק לקערה עם הבורגול. לשים בידיים כ-10 דקות לבצק גמיש ולא דביק. אם צריך, מוסיפים מעט סולת או מים.
- 4. ממלאים ומעצבים: מרטיבים את הידיים וקורצים מהבצק כדור בגודל פינג פונג. יוצרים שקערורית במרכז הכדור ומשטחים את הדפנות בצביטות עד שנוצרת קערית דקה ככל האפשר. אם הבצק נקרע, מטליאים בפיסת בצק. ממלאים ב-2 כפיות מלית, סוגרים את הקובה בצביטה ומגלגלים לצורת כדור. חוזרים על הפעולה עם שאר הבצק והמלית. משתמשים מייד, שומרים עד יום במקרר או מקפיאים.
- פטנט:
- דרך קלה לעצב קובות "מקצועיות": מכינים כדורי בשר קטנים ומקפיאים בתבנית מרופדת בנייר אפייה; עוטפים אותם בבצק הבורגול וכך נוצר בקלות ציפוי דקיק כמו של הסבתות הכי משוכללות.
- הכנת המרק:
- 1. מחממים שמן בסיר גדול, מוסיפים בצל ומטגנים עד להזהבה. מוסיפים סלרי ומנגולד ומטגנים 5 דקות.
- 2. מוסיפים מרק או מים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-30 דקות. מוסיפים מיץ לימון, טועמים ומתבלים.
- 3. מגבירים את האש. כשהמרק מבעבע, מטילים פנימה את הקובות. מבשלים 15-10 דקות או עד שהן צפות ומגישים.
מחשבוני המרה
נפחים
משקלים
טמפרטורה