מקלות זיתים וגבינה
מתכון של אורי שפט, מאפיית לחמים:
חומרים ל-20 מקלות:
540 גרם (¼2 כוסות) מים קרים
50 גרם שמרית (שקית או קובייה)
650 גרם (2/3 4 כוסות) קמח חיטה לבן מנופה
150 גרם (1 כוס + כף) קמח שיפון מלא מנופה
25 גרם מלח
30 גרם שמן זית
לתוספות:
400 גרם זיתים מגולענים איכותיים (אפשר ורצוי מסוגים שונים - ירוקים ושחורים סגולים)
250 גרם קשקבל או גבינה קשה אחרת
1 שן שום כתושה
50 גרם קמח דורום או סולת או פירורי לחם (לספיגת הנוזלים של הזיתים)
אופן ההכנה:
1. יוצקים מים לקערת מיקסר, מפוררים פנימה את השמרים ומערבלים. מוסיפים קמחים, מערבלים ומוסיפים מלח ושמן. מערבלים לאיחוד החומרים לבצק.
2. לשים את הבצק כ-10 דקות.
3. מערבבים זיתים, גבינה, שום וקמח דורום.
4. מוסיפים את תערובת הזיתים והגבינה לבצק. הכי נוח לשלב אותם על ידי חיתוך הבצק תוך כדי החדרתם לבצק.
5. יוצרים כדור ומניחים בקערה מכוסה לתפיחה ראשונה של כ-20 דקות.
6. מקמחים משטח עבודה, מרדדים את הבצק למלבן ברוחב 30 ס"מ ועובי 4-3 סמ. חותכים לרצועות ומניחים בתבניות אפייה מרופדות בנייר אפייה.
7. מתפיחים עוד כ-30 דקות.
8. מחממים תנור ל-200 מעלות.
9. אופים 15 דקות, או עד שהמקלות זהובים.
לחם גרעינים ללא לישה
מתכון של אורלי פלאי-ברונשטיין:
לכיכר קטנה:
250 גרם (13/4 כוסות) קמח לבן
250 גרם (13/4 כוסות) קמח מלא
2 כפיות מלח
2 כפות גרעיני דלעת
2 כפות גרעיני חמנייה
2 כפות זרעי פשתן
1 כף שמרים יבשים (כמות השמרים הגדולה היא שנותנת את התפיחה המהירה)
1 כוס מים חמים + 2 כפות גדושות דבש
לציפוי:
חלב
זרעים או גרעינים
אופן ההכנה:
1. ממיסים את הדבש במים.
2. מוסיפים עוד 1/3 כוס מים פושרים, מערבבים ומוסיפים את השמרים. מניחים לתסיסה כרבע שעה.
3.מערבבים שני סוגי קמח, מלח וגרעינים בקערה גדולה.
4. יוצקים עליהם את תערובת השמרים ומערבבים בכף לקבלת בצק אחיד.
5. מניחים לבצק לתפוח כשעה או עד שהבצק מכפיל את נפחו.
6. מחממים תנור ל-200 מעלות ובינתיים מורחים בחלב ומצפים בזרעים/ גרעינים.
7. אופים 40 דקות עד שהכיכר שחומה ומהתחתית נשמע קול חלול כשטופחים עליה. חשוב לא לפרוס לפני שהכיכר קרה.
לחם פשוט עם קמח מלא
מתכון של סמדר זורע-ברמק:
חומרים לכיכר אחת:
2 כוסות קמח מלא
2 כוסות קמח לחם לבן
½ 1 כפית מלח
15 גרם שמרים טריים או 2 כפיות שמרים יבשים
1 כף סוכר
½ 1 כוס מים פושרים
2 כפות שמן
קמח לקימוח
אופן ההכנה:
1. מנפים את שני סוגי הקמח לתוך קערה. מוסיפים את המלח ומערבבים.
2. ממיסים את השמרים בחצי כוס מהמים, יוצרים גומה בקמח ושופכים לתוכה את מי השמרים. מוסיפים גם את הסוכר וממתינים מספר דקות לתסיסה.
3. מוסיפים את שארית המים ואת השמן ומערבבים בכף ליצירת בצק.
4. לשים את הבצק שנוצר על משטח מקומח במשך כ-10 דקות, עד שיהפוך חלק, רך וגמיש ופחות דביק.
5. מגלגלים את הבצק בקערה נקייה ומשומנת במעט שמן, מכסים בניילון נצמד ומשהים לתפיחה של כשעה בטמפרטורת החדר, עד להכפלת הנפח.
6. מוציאים את האוויר מהבצק שתפח, לשים אותו מעט ומעצבים ממנו ככר מאורכת. מגלגלים אותה בקמח עד שתצופה מכל צדדיה, ומניחים בתבנית באורך 25 ס"מ, משומנת ומקומחת.
7. מכסים את התבנית בניילון ומשהים לתפיחה עד שהבצק יעלה מעבר לדפנות התבנית (כ-60-45 דקות בטמפרטורת החדר).
8. אופים בתנור שחומם מראש לחום גבוה 200° כ-40 דקות, או עד שהכיכר תשחים והקרום שלה יתקשה.
9. מוציאים את התבנית מהתנור, מוציאים את הכיכר מהתבנית ומניחים לצינון על רשת.
10. ממתינים לפחות חצי שעה לפני שפורסים.