איך שלא ניגש לזה, כמה שלא נטעם ונפתח את מדור חדש על המדף, רכבת ההרים של מדפי האוכל בישראל דוהרת קדימה, אין עצור.
הגירסאות מרובות, החידושים כמעט מכניסים לסחרחורת ובעיקר פועמת בראש (ובבטן) תחושת ה-Fomo הבלתי דועכת. דווקא בגלל כל אלה, ביקשנו לדבר עם הנשים שיודעות לתאר תהליך, אלה שמזהות לפני כולם מה יהיה נכון לכולנו לאכול בעתיד, והדמויות שבאמת מוציאות את זה לפועל. נותנות הטעם, בקיצור.
כאן, מתארות טכנולוגית המזון של שטראוס איך טרנד מתחיל (וגם איך הוא נגמר), מה הפנטזיה הבאה שלהן ואיזה מוצר הן לא יכולות לסבול יותר, וגם מה עשו המתחרים שלהן שעורר קצת קנאה, ועוד קצת אמביציה. שווה לשמוע ושווה להקשיב, עד שיגיע הדבר הבא.
מעיין קוגן, מנהלת פיתוח, שטראוס מלוחים
התפקיד: אחראית על פיתוח מוצרים חדשים ביחידה תוך שיפור ושמירה על הקיים, עובדת 16 שנה כטכנולוגית מזון, מתוכן 13 שנה בשטראוס.
מוצר או טעם שפיתחתי: תפוצ'יפס בטעם לחם שום. הטעם הוא קונצנזוס בחיך של הישראלים, וכמעט כל אחד ואחת מתחברים אליו. קיבלתי המון מחמאות ותגובות חיוביות ממכרים וממשפחה מרגע שהחטיף יצא לעולם.
מוצר או טעם שאני מפנטזת להוציא: יש כמה טעמים שהייתי רוצה לראות על המדף. אחד מהם זה חטיף מלוח עם פרמזן, אחת הגבינות האהובות עליי By Far.
טעם שאני לא יכולה בלעדיו: צ'יטוס קראנצ' גבינה. מדובר בחטיף שיש לו קראנצ'יות ייחודית ומרקם שאני מאוד אוהבת. חטיף שתמיד בא בטוב, ותמיד אפשר למצוא אותו אצלי בבית.
טעם שאני לא יכולה יותר ממנו: אחד הטעמים שבעיני הם Overrated בשוק הוא פיסטוק. אני חושבת שהוא בהחלט יצר הד קולינרי משמעותי בשנים האחרונות, אבל הגיע הזמן למשהו חדש שיעשה שיכבוש את ליבנו.
פירגון למתחרים: הילדים שלי מאוד אוהבים במבה
איך ניגשים להרכיב את הטעם הבא: החדשנות והרעיונות יכולים להגיע מכל כיוון - מאנשי שיווק, פיתוח ותפעול. אנחנו כל הזמן נשארים עם ראש פתוח להביא את הדבר הבא, מתוך ידיעה שלא תמיד הכול מצליח.
לפתח טעם חדש הוא תהליך שלוקח כחודשיים. אנחנו יוצרים אב טיפוס למוצר ובכל פעם מדייקים ומשפרים יותר ויותר, עד שמגיעים לטעם המוגמר. אנחנו כל הזמן בודקים את עצמנו מבחינת איזוני טעמים ומרקמים על מנת לייצר לקהל המושבע שלנו את הטעם המדויק ביותר.
שירי רשף שטיינמץ, טכנולוגית פיתוח קפה ואבקות, קפה טורקי
התפקיד: טכנולוגיית פיתוח מוצרים היא תחום שמשלב בין מדע, יצירתיות וחדשנות ועוסק בתהליך יצירה, שיפור והתאמה של מוצרי מזון משלב הרעיון ועד למוצר המוגמר. התחום כולל עבודה עם חומרי גלם, פיתוח מתכונים ופורמולציות, התאמת טעמים, מרקמים וערכים תזונתיים, וכן עמידה בתקני איכות, בטיחות ורגולציה. המטרה היא ליצור מוצרי מזון טעימים, איכותיים ובטוחים, המותאמים לצרכים של צרכנים ולדרישות השוק.
אני עובדת 15 שנה כטכנולוגית מזון, וחמש שנים בחטיבת הקפה בחברה. היום שלי משלב בין עבודה מעשית, חשיבה יצירתית ודיוק מקצועי. הוא מתחיל לרוב בסקירת משימות, התקדמות פרויקטים ותקשורת עם צוותי השיווק, האיכות והייצור. בהמשך אני עובדת על פיתוח ושיפור מוצרים, ניסויים במעבדה, התאמת פורמולציות, בדיקות טעם, מרקם ויציבות ובחינת חומרי גלם חדשים. חלק נוסף מהיום מוקדש לליווי תהליכי ייצור, ביצוע ניסיונות בקו, פתרון תקלות טכנולוגיות והתאמת המוצר לייצור תעשייתי תוך שמירה על איכות ובטיחות המזון. בנוסף, אני מתעדת תהליכים, כותבת מפרטים ומתכונים, בוחנת עמידה בתקנים ורגולציה ומשתפת פעולה עם ספקים וגורמים חיצוניים.
היום משלב עבודה עצמאית לצד עבודת צוות ודורש גמישות, סקרנות ויכולת לאזן בין חדשנות, מגבלות ייצור וצרכי השוק.
מוצר או טעם שפיתחתי: מתוך אהבה לקפה הטורקי המוכר והאהוב, פיתחתי בשנה האחרונה את סדרת קפה טורקי בטעמים, שמוסיפה עומק ורכות לחוויה המוכרת מבלי לאבד את הנשמה המקורית של הקפה. הסדרה כוללת טעמי קקאו-וניל וקקאו-קינמון, והבחירה בטעמים נעשתה מתוך התחשבות בצרכן הישראלי, עם דגש על הקהל הצעיר שפחות מתחבר לטעמים המרים, ובשילוב עם הקפה. וניל הוא טעם שיש עליו יותר קונצנזוס והוא מוכר ואהוב. קינמון מבוסס על תבלין חם שמשתלב מאוד טוב עם הקפה והרבה אנשים אוהבים אותו. את הקקאו הוספנו כדי ליצור טעם מעודן יותר, מלאות טובה ושוקולדיות.
תהליך הפיתוח היה מורכב מהרגיל מכיוון שהיינו צריכים להגיע לטעם מעודן ומעט מתקתק ללא שימוש בסוכר, על מנת למסך את המרירות הטבעית של הקפה.
מוצר או טעם שאני מפנטזת להוציא: קפסולות של משקאות טבעיים (ללא קפה) שיעשירו את שגרת הקפה המוכרת בטעמים נוספים עם חומרי גלם בריאים, מתוך החיבור שלי לעולמות צמחי המרפא והארומתרפיה.
טעם שאני לא יכולה בלעדיו: אני מאוד אוהבת קינמון, במיוחד בחורף. אני אוהבת את התבלין החם שמעשיר בארומה שלו את המשקאות החמים ונותן טוויסט מיוחד.
טעם שאני לא יכולה יותר ממנו: אני לא אוהבת מאצ'ה ובזמן האחרון רואים את זה בכל פינה.
פרגון למתחרים: אהבתי מאוד את הפינק צ'אי של ויסוצקי. אהבתי את שילוב הטעמים ואת החוויה הכוללת והמעניינת שהמשקה יוצר מבחינת כל החושים.
איך ניגשים להרכיב את הטעם הבא: התהליך מתחיל מהקשבה וסקרנות. ההשראה יכולה להגיע ממקומות שונים - רעיון פתאומי שצץ דווקא ברגע לא צפוי, שיח וסיעור מוחות עם צוות הפיתוח והשיווק, הקשבה לצרכנים ולשפה שבה הם מתארים טעמים וחוויות או מפגש עם חומר גלם חדש בתערוכה שמעורר כיוון מחשבה ורצון להתנסות.
מתוך נקודות ההשראה הללו נבנה כיוון ראשוני שאותו אני מתרגמת לשפה טכנולוגית - בחירת חומרי גלם, איזון טעמים ובחינת היתכנות לייצור. בהמשך מגיע שלב הניסויים, הטעימות והדיוק עד שנוצר טעם שמרגיש נכון, חדש ומסקרן אבל גם נאמן למוצר ולצרכן.
והכי חשוב, כל תהליך הפיתוח אינו מתרחש לבד, אלא כחלק מעבודת צוות צמודה שכל אחד מחבריו מביא איתו ידע, ניסיון וכשרון ייחודיים, ביחד, אנחנו חושבים, מנסים, מדייקים ומשפרים, עד להגעה למוצר חדש ומעולה. שיתוף הפעולה, ההקשבה והדיאלוג הפתוח הם לב התהליך, והם שמאפשרים להפוך רעיון ומוצר חי ונושם.
סהר טננבאום, טכנולוגית פיתוח, מחלבת יטבתה
התפקיד: טכנולוגי פיתוח אחראים על פיתוח מוצרים חדשים משלב הרעיון ועד הייצור במפעל, שיפור ותחזוק מתכונים קיימים, ועבודה מול ממשקים רבים כמו רכש, איכות, ייצור, רגולציה ושיווק על מנת להבטיח מוצר איכותי, בטוח ורווחי. אני עובדת בחברה כארבע שנים וחצי.
מוצר או טעם שפיתחתי: Cowfree.
מוצר או טעם שאני מפנטזת להוציא: משקה צ'אי.
טעם שאני לא יכולה יותר ממנו: מאצ'ה.
פירגון למתחרים: גו קולגן של תנובה.
איך ניגשים להרכיב את הטעם הבא? מצד אחד טעמים מפתיעים וחדשנות ומצד שני פיתוחים טכנולוגיים שיתאימו לדרישות הצרכן כמו נטול ודל לקטוז לאוכלוסייה רגישה, הפחתות סוכר למוצרים בעלי הרכב תזונתי טוב יותר ומוצרים עשירים בחלבון.
הדר חכון, טכנולוגית פיתוח, חטיבת הממתקים
התפקיד: פיתוח מתכונים למוצרים חדשים, וגם שיפור מוצרים קיימים. בניית מתכונים, טעימה של מוצרים, ישיבות סיעור מוחות עם השיווק, למידת מבחני טעימה, חיפוש אחר טרנדים חדשים בעולם השוקולד והממתקים וניסיונות ייצור של מוצרים חדשים בקווים.
מוצרים שפיתחתי: שוקולד בלונדי, שוקולד ספלנדיד 85-95%, ספלנדיד שוקולד חלב מקורמל, חטיף מילקי, ספלנדיד במילוי קרמים או מוסים, שוקולד תות (ממולדה) ועוד.
מוצר או טעם שאני מפנטזת להוציא: פרה קראנץ' בלונדי.
טעם שאני לא יכולה יותר ממנו: שוקולד דובאי.
פירגון למתחרים: שוקולד של קוט דאור או קדבורי.
איך ניגשים להרכיב את הטעם הבא? חשוב מאוד להבין מה הצרכן מחפש היום, מה חסר לו, או מה ירגש אותו ויפתיע אותו. אנחנו מנתחים את השוק, מחפשים טרנדים, עוקבים ברשתות חברתיות ומבינים לאן הרוח הנושבת. בהתאם, בונים מוצרים מתאימים ומתמקדים בטעמים ושילובי מרקמים מפתיעים, מוצרים שכל ביס בהם נותן חוויה אחרת, שלא משתעממים מהם בקלות.
