• וואלה! ראשי
  • הפוך לדף הבית
  • שלום אורחקרא דוארפתח תיבת דואר חינם!
  • מזג אוויר
  • מפות
  • קניות
 
מסע עולמי: מנות דגים חגיגיות מהמטבח הרוסי
18/04/14 13:46
מאת: יעל עזר, מערכת וואלה!
ארוחה משפחתית: קציצות אורז וכרישה בתיבול זעפרן
16/04/14 8:00
מאת: תום פרנץ, מערכת וואלה!
איך לבשל? מאפה פולנטה לפסח
14/04/14 0:18
מאת: אורלי פלאי ברונשטיין, מערכת וואלה!
מסע עולמי: מנות עם בשר מהמטבח הרוסי
11/04/14 0:19
מאת: יעל עזר, מערכת וואלה!
סגור

פריקסה שואו

מאת: יותם קניספל, מערכת וואלה!
פייסבוק טוויטר

גולשת וואלה! אוכל, רחל חדד מכניסה אתכם לביתה ונותנת מתכון אותנטי לפריקסה טוניסאי עם טונה, ביצה קשה וירקות


(צילום: נמרוד סונדרס) (צילום: נמרוד סונדרס)

(צילום: נמרוד סונדרס)

המיקום


מושב יציץ בשפלה. בית משפחת חדד, בו גרה רחל (51), מנהלת מעון ילדים, עם בעלה אבי ובשכנות של דלת-ליד עם חמה, חמותה וגיסיה (כולם בשלנים מוכשרים), שגרים בבתים נפרדים, אבל חולקים את אותה רחבת חניה.


רקע


רחל אומנם טריפוליטאית, אבל מומחית במאכלים טוניסאיים. היא גדלה ביציץ, ואחרי שגרה במקומות שונים בארץ חזרה עם אבי למושב לפני שנתיים. במטבחה הפשוט-למראה, בבית מסודר ובסביבתה המשפחתית, דואגת רחל לפנק את בני המשפחה הקרובים (ארבעת ילדיה ושלושת נכדיה) והרחוקים במאכלים ממרכיבים פשוטים למדי שמניבים תוצאות ייחודיות ומושקעות להפליא.

המשימה


את הפריקסה - לחמניות מטוגנות ואווריריות עם טונה, סלט וצ'יפס, רחל מכינה כבר למעלה מעשרים שנה למשפחתה וחבריה, אבל היא משתדלת להכין את המאכל החגיגי בעיקר בסוכות ובשבועות - המועדים בהם המשפחה כבר יודעת אוטומטית שיש למה לחכות. היא גם מגדלת בגינתה כוסברה, פטרוזיליה, בצל ירוק, נענע ושום ואוהבת להצהיר ש"הכל באוכל זה בטריות המצרכים". המונח "צ'יפס משקית" למשל לא מוכר לה. היא תקלף את תפוחי האדמה, תשרה אותם במים, ותטגן אותם בעצמה.

הפריקסה מגיעה אצלה בשתי גרסאות - "גרסת השחיתות" המטוגנת ו"הגרסא הנורמלית" האפויה. שתיהן מומלצות, אבל המטוגנות מיוחדות יותר ולכן אותן ננסה (למרות שבמתכון תמצאו גם הדרכה לפריקסה האפויה ומופחתת ייסורי המצפון הקלוריים).


מניסיון של שנים


בגלל שהמשפחה גרה כל כך קרוב, רחל כבר יודעת שלכל אחד במשפחה מסביב למושב יש את מנת הדגל שלו. נוסף לפריקסה הפופולרית, רחל ידועה גם בזכות הקרואסונים, הפיתות, ועוגיות הטחינה. בקיצור - מאפים.

סוד ההתפחה של רחל הוא לשים מגבת מתחת לקערה עם הבצק - כדי שהקור של השיש במטבח לא יגע בתחתית הקערה וישפיע על ההתפחה.

רחל ממליצה לדעת שהבצק תפח לפי הרכות שלו והדרך שהוא "חוזר חזרה" אחרי שנוגעים בו קלות עם האצבע. היא מומחית גדולה בשיטוח הבצק ורידודו, והיא אוהבת לקפל כל לחמנייה בנפרד עם קיפולים דקים בצורת מעטפה (ראו תמונה) - שיטת הקיפול הנ"ל חשובה במיוחד בשביל אווריריות הבצק לקראת הטיגון.


פריקסה


שימו לב - המתכון מיועד ל-20 מנות ("משפחה גרעינית", אם אתם טריפוליטאים)

חומרים:
כף מלח
2 כפות סוכר
2 כפות שמרים יבשים
¾ כף שמן
3 כוסות מים פושרים
1/2 1 ק"ג קמח
7 שיני שום
8 ביצים קשות
3 מלפפונים
2 עגבניות
4 תפוחי אדמה
6 מלפפונים חמוצים
3-4 קופסאות טונה (545 גרם)
1/2 1 כף פפריקה מתוקה

אופן ההכנה:
1. מכניסים לקערה את הסוכר, המלח והשמרים, ושופכים פנימה את המים. על זה שופכים מעט שמן ובוחשים עם היד כדי לפרק את גבשושי השמרים שייווצרו.

2. בזמן הבחישה, מוסיפים קמח בהדרגה, עד שמתקבל בצק. מומלץ לעבות אותו עם עוד קצת קמח ולשחק איתו בקערה עד שמתקבלת יציקה אחידה. לשים את הקערה בצד כשהיא מכוסה נייר אפייה ועליה מגבת מטבח למשך שעה - שהבצק יתפח. לא לשכוח גם מגבת בתחתית, בהתאם להמלצה המוצלחת של רחל.

3. בזמן שמחכים לבצק,קולפים את תפוחי האדמה ופורסים אותם לרצועות. מניחים אותם בקערה עם מים לכמה דקות. חותכים גם את המלפפון והעגבניות לחתיכות דקות ומכניסים לקערה משותפת עם קצת מלח - ללא שמן. כמו כן פורסים את המלפפונים החמוצים והביצים הקשות לרצועות.

4. בקערה נפרדת, מערבבים כף וחצי פפריקה מתוקה עם רבע כף מלח. כותשים מעל את שיני השום, מוסיפים שתי כפות שמן, ומערבבים.

5. מוסיפים לקערה גם את הטונה, ומערבבים אותה עם שאר המרכיבים עד שהיא מקבלת גוון אדמדם ונטול גושים.

6. אחרי שהבצק תפח - מוסיפים לקערה הגדולה שלו שלוש כפות קמח, לשים אותו ומגלגלים עשרים לחמניות קטנות, אותן מניחים על שקית גדולה כדי שלא יידבקו לשיש/שולחן. חשוב לרדד את הבצק ולשטח אותו עם הידיים כמה שאפשר.

7. אם ברצונכם לאפות את הפריקסה ולא לטגן - עליכם להתפיח את הבצק קצת יותר, למרוח על הלחמניות ביצה, להוסיף שומשום, ולהכניס לתנור בחום של 200 מעלות ל-20-25 דקות.

8. אם ברצונכם לטגן את הפריקסה כמו רחל - קחו מחבת וסיר, ובשניהם חממו שמן עמוק. לסיר הכניסו את פרוסות תפוחי האדמה לקבלת צ'יפס, במחבת טגנו את הבצק הרדוד - באזור החצי דקה לצד. עד ארבע לחמניות יחד במחבת.

9. אחרי הוצאת הלחמניות מהטיגון - הניחו אותן בתבנית עם נייר סופג ותנו להן להתקרר טיפה. פרסו את הלחמניות באמצע, הוציאו מעט מהבצק, ומלאו את הלחמנייה בטונה, בביצים, בירקות ובצ'יפס.


קישור פרסומי
מתכונים מנצחים - המאגר הגדול של סוגת


 

תגובות
הוסף תגובה

צילום תגובה
מאת:
נושא:
  בשליחת תגובה אני מסכים/ה לתנאים הבאים:
אין לפרסם באתר תגובות המפרות הוראות כל דין ובכלל זה תגובות בעלות אופי מיני בוטה, תגובות מאיימות, גזעניות, מוציאות לשון הרע, מעודדות לביצוע הסתה, פוגעות בפרטיות, מזיקות, פוגעות ברגשות הציבור, מפרות זכויות קניין רוחני ותגובות בעלות אופי מסחרי ו/או מידע פרסומי. האחריות הבלעדית לתוכן התגובה הינה של כותב התגובה. וואלה שומרת לעצמה את הזכות למסור את פרטי כותב התגובה לכל גורם בהתאם לשיקול דעתה ושומרת לעצמה את הזכות לפרסם רק חלק מהתגובות ו/או למחוק תגובות שפורסמו. אין באמור לעיל כדי לגרוע מהאמור בהוראה מהוראות תנאי השימוש באתר או בכל דין אחר.
הוספת תגובה
מאת:
נושא:
תוכן:
בשליחת תגובה אני מסכים/ה לתנאים הבאים:
אין לפרסם באתר תגובות המפרות הוראות כל דין ובכלל זה תגובות בעלות אופי מיני בוטה, תגובות מאיימות, גזעניות, מוציאות לשון הרע, מעודדות לביצוע הסתה, פוגעות בפרטיות, מזיקות, פוגעות ברגשות הציבור, מפרות זכויות קניין רוחני ותגובות בעלות אופי מסחרי ו/או מידע פרסומי. האחריות הבלעדית לתוכן התגובה הינה של כותב התגובה. וואלה שומרת לעצמה את הזכות למסור את פרטי כותב התגובה לכל גורם בהתאם לשיקול דעתה ושומרת לעצמה את הזכות לפרסם רק חלק מהתגובות ו/או למחוק תגובות שפורסמו. אין באמור לעיל כדי לגרוע מהאמור בהוראה מהוראות תנאי השימוש באתר או בכל דין אחר.
מדור פירסומי