פסח מתקרב אלינו בצעדי ענק ואחד מהירקות הכי אהובים עליי בתקופה זו של השנה, שהוא בכלל שורש, הוא הארטישוק הירושלמי. או כמו שמכנים אותו בבתים ממוצא מרוקאי (ובדומה לבית שבו אני גדלתי) - בטטה קסבייה.
אני זוכרת היטב עוד מילדות את הריחות של התבשילים ואת הטעם המדהים שלו, ולכן גם היום הוא מכבב אצלי במטבח, במיוחד בשיא עונתו. הוא משתלב נהדר בתבשילים עם עוף או בשר. הפעם בחרתי לשלב את הבטטה קסבייה בתבשיל עם קציצות בקר וירקות שורש. מתכון לגזור ולשמור.
אוצר מבטן האדמה: מה עוד מכינים ואיך מבשלים עם ארטישוק ירושלמי?
תבשיל קציצות וארטישוק ירושלמי
מתכון מאת:
מצרכים למתכון
לקציצות:
- 500גרםבשר טחון בקר (מומלץ מס' 2 - צלעות)
- 1בצל
- 1חופןעלי פטרוזליה
- 1חופןעלי כוסברה
- 1תפוח אדמה או בטטה, מגוררים דק בפומפייה
- 2כפותפירורי לחם
- 1כףמלח
- 1כפיתפלפל שחור גרוס
- 1כףפפריקה
- 1כפיתכורכום
- ½כפיתאגוז מוסקט
- 1כףשום גבישי
- 2כפותשמן
- 2כפותמים
לתבשיל ארטישוק ירושלמי:
- 10יחידותארטישוק ירושלמי - שטופות היטב, קלופות וחתוכות גס
- 2גזרים - קלופים וחתוכים גס
- 2בצלים חתוכים לרצועות
- 4כפותשמן
- 8-10שיני שום קלופות
- 5-6גבעולי סלרי קצוצים גס עם העלים
- 1כפיתמלח
- 1כפיתפלפל שחור
- 1כףפפריקה
- 1כפיתכורכום
- 1כפיתשום גבישי
- 2כפותסילאן
- מים
- מחשבון המרות
אופן ההכנה
איך מכינים תבשיל קציצות וארטישוק ירושלמי?
- 1הכנת הקציצות: במעבד מזון קוצצים דק את הבצל והירק. מניחים בקערה יחד עם הבשר ושאר מצרכי הקציצות ומערבבים היטב. מומלץ ללוש עם הידיים. מניחים לשעה במקרר ואף לילה אם אפשר. יוצרים מהבשר כדורים ומניחים במגש.
- 2הכנת התבשיל בסיר: בסיר רחב ועמוק מחממים 4 כפות שמן ומטגנים את הבצלים עד השחמה קלה. מוסיפים את התבלינים והירקות ומטגנים תוך כדי ערבוב לפתיחת הטעמים.
- 3יוצקים מים עד לכיסוי, מוסיפים סילאן ומביאים לרתיחה. מעבירים לחום בינוני- נמוך, מוסיפים את הקציצות ומנערים מעט מצד לצד את הסיר בזהירות. מבשלים בכיסוי חלקי (משאירים פתח קטן) כשעה ורבע.
- 4לסיום מעבירים את הסיר ללא כיסוי לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות טורבו ל-15 דקות .לפני הגשה מפזרים עלי סלרי או כוסברה קצוצים.