וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

חלת חלב ודבש של סבתא לראש השנה

סבתא של מירב שיינר נהגה לאפות חלות רבות ערב החג, ושתיהן יחד היו יוצאות לחלק אותן לכל הקרובים, החברים וגם הזרים שזקוקים היו להתחלה מתוקה. כעת היא מביאה לכם את אותו מתכון שיבטיח לכם חלות מלאות חמלה ואהבה

חלה מתוקה. דרור עינב
חלה מתוקה להתחלה טובה. חלת חלב ודבש/דרור עינב

לקראת ראש השנה נהגה סבתי מרים לאפות חלות רבות, להן הייתה מוסיפה דבש שהיה מביא לה סבי נחמיה מרחובות. תבניות בסרט נע נכנסו ויצאו מן התנור, ובכל אחת מהן שלוש חלות ארוכות ושמנמנות בגוון ענברי כהה ועמוק, יפות שאין לתאר. אני לא מסוגלת להכין יפות כמותן. "אבל בשביל מה כל כך הרבה חלות?", תהיתי לא פעם. "לאפות ולחלק חלות לפני ראש השנה", הסבירה לי סבתא את המנהג שירשה מבית אמה. "כדי שלאורך השנה כולה נהיה בצד הנותן ולא בצד המקבל".

כך הייתי יוצאת אתה למסע: אחת לקלרה האלמנה ההונגריה, אחת לאברהם הטורקי בבית בפינה, אחת לזלמה ליד בית ספר אחווה, גם לדאדה העיראקית, לבתיה התימנית, כמה חלות לבית הכנסת שארית הפליטה כדי שיהיה למי שיגיע ויבקש נדבה ועוד כמה לחברים בשכונה. "שיהיה, מה איכפת לך כמה?" היתה אומרת בקריצה, "אף אחד לא מסרב לחלה מתוקה-מתוקה". גם לאחיותיה ולאחיה היתה מביאה איגרת לראש השנה - חלת דבש שזופה ויפה. "ולנו, מה ישאר לנו?" הייתי שואלת בדאגה. "אל תדאגי, כל אחד מקבל חלה קטנה לעצמו, כמו נשיקה", הבטיחה ולעולם לא אכזבה.

מסעות החלות עם סבתא לפני כל ראש השנה, גרם לי להבין כי חלה, לבד מטעמה, מחברת אותנו לעבר שלנו - האישי והקולקטיבי. המגע האנושי והחם בהכנת חלה ובנתינתה הופך אותה למעטפת מנחמת עבור הגוף והנשמה. גם היום בעולם דיגיטלי שהפך כבר לרובוטי, קליעת החלות נעשית תמיד ביד אדם. אני יודעת שמעבר לחום ידיה של סבתי, היו בחלות שחילקה גם הרבה חמלה ואהבה.

תוכלו לאפות את החלה הזו בערב לפני וליהנות ממנה גם בבוקר שלמחרת עם גבינות וסלטים, ריבות, משפחה וחברים. ואם ישאר לכם כוח, אולי תצאו אתה למסע ותכינו עוד שתיים או שלוש חלות קטנות נוספות עבור אלו המחכים למעט חמלה ואהבה. אני משוכנעת כי המעשה יבטיח לכם ולהם התחלה של שנה ממש טובה.

חלת חלב ודבש

מתכון מאת: מירב שיינר-דנצ'נקו, מערכת וואלה אוכל

חלה מתוקה. דרור עינב
חלה מתוקה

מצרכים למתכון

  • לחלה גדולה (6 רצועות) או שתי חלות בינוניות (3

    • 500גרםקמח (3 ו-1/2 כוסות)
    • 250מ״לחלב (1/4 1 כוסות)
    • ביצה L
    • 10גרםשמרים יבשים (2 כפיות) או 30 גרם טריים (לפי הסימונים על האריזה)
    • 40גרםדבש (2 כפות)
    • 50גרםחמאה רכה בטמפרטורת החדר
    • 10גרםמלח (כף)
  • להברשה:

    • חלמון אחד + 2 כפות חלב

אופן ההכנה

איך מכינים חלת חלב ודבש?

  • 1
    לתוך קערת מיקסר מכניסים את החלב, הביצה והדבש ומקציפים קלות (במטרפה).
  • 2
    מוסיפים את הקמח והשמרים היבשים ולשים כשבע דקות. מוסיפים את המלח ולשים עוד שתי דקות. במידה ומשתמשים בשמרים טריים יש למוסס אותם עם החלב ולהמשיך באותה הדרך: להוסיף דבש, ביצה, קמח ורק בסוף את המלח.
  • 3
    מקמחים קלות את משטח העבודה ו'סוגרים' את הבצק לכדור. מניחים בקערת פלסטיק גדולה ומכסים במגבת. מתפיחים שעה.
  • 4
    מוציאים את הבצק מן הקערה וחובטים בו עד להורדת הנפח בחצי. מחלקים את הבצק ל-6 חלקים שווים (כ-140 גרם כל חתיכה, רצוי להיעזר במשקל).
  • 5
    משטחים כל חתיכה למצב 'פיתה' ומקפלים שליש מהחלק העליון והתחתון פנימה ומגלגלים ל'נחש' כך שהתפר כלפי מטה. ממשיכים ככה עם כל הרצועות.
  • 6
    מכסים במגבת למנוחה של עשר דקות ומתחילים לפתוח את הרצועות תוך כדי רידוד עם הידיים כך שיתארכו. כדאי להתחיל עם זו שהכנו ראשונה וכן הלאה.
  • 7
    קולעים חלה משש רצועות באופן הבא: מסדרים את כל הרצועות במקביל וצובטים יחד למעלה ומחברים. מתחילים מימין: רצועה שניה מדלגת מעל כולן (לשמאל), רצועה ראשונה מדלגת שתיים. עכשיו מבצעים את אותה פעולה מהצד הנגדי: רצועה שניה משמאל מדלגת מעל כולן, רצועה ראשונה משמאל מדלגת שתיים. וחוזרים חלילה פעם מימין ופעם משמאל.
  • 8
    מגלגלים את הקצוות של החלה המוכנה וחותכים את השארית עם כרית כף היד. מכסים במגבת ומתפיחים כחצי שעה.
  • 9
    מחממים תנור ל-175 מעלות טורבו. מברישים את החלה בעדינות רבה עם תערובת החלמון והחלב ומניחים להתפחה של עוד רבע שעה (הפעם ללא כיסוי). אופים כ-18 דקות עד לקבלת גוון חום זהוב.
  • 10
    מוציאים מן התנור ומעבירים מיד לרשת צינון. מוטב להמתין כעשרים דקות לפחות לפני שאוכלים את החלה ולאפשר לה להתייצב ולשחרר אדים - כך מתקבל קרום פריך מבחוץ ומרקם אחיד ורך מבפנים.

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    1
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully