בזמן שבישראל נלחמו על הקמת מדינה בשנת 1948, בעיר "מר דל פלטה" הסמוכה לבירת ארגנטינה בואנוס איירס, קם מפעל העוגיות של חברת "הוואנה". כל מי שטייל בדרום אמריקה ובארגנטינה בפרט, מכיר את מותג עוגיות האלפחורס המפורסם שהפך לשם דבר. העוגיות האימתניות, הממולאות בריבת חלב ומצופות שוקולד, מגיעות ארוזות אחת-אחת או במארזים מהודרים, כאלה ששווה להביא במתנה ובעיקר שאי אפשר לא להתמכר אליהן.
את המתכון הסודי קיבלתי מקונדיטור ארגנטינאי שלימד אותי בקורדון בלו בפרו, ומאז אני מכינה אותן באירועים מיוחדים. בניגוד לעוגיות האלפחורס המסורתיות והבהירות, עוגיות האלפחורס של חברת הוואנה בעלות גוון כהה הודות לתוספת אבקת קקאו לבצק העוגייה ובעלות טעם ארומתי. הסוד הוא בשילוב הטעמים של הדבש ותמציות התפוז, הלימון והשקדים המוספים לבצק ומעניקים לו ארומה משכרת חושים. תריחו את הבצק לפני שאתם אופים את העוגיות, ותבינו על מה אני מדברת.
לפני שמתחילים:
* את תמציות התפוז והלימון כמו במתכון המקורי, ניתן להמיר בחצי כפית גרידה מקליפת הפירות.
* אפיית יתר של העוגיות תהפוך אותן לקשות ולא נעימות לאכילה, לכן חשוב להוציא אותן בזמן מהתנור.
* לפני שטובלים את העוגיות בשוקולד המומס רצוי להכין רשת של תנור המונחת על גבי נייר אפייה. את העוגיות הטבולות נניח על גבי הרשת עד להתקשות השוקולד ואת נייר האפייה שיתמלא בטפטופים זורקים לפח.
* כדי לשמור אמונים למתכון המקורי, השארתי את הכמויות גם בגרמים לאלו שעובדים עם משקל.
אלפחורס הוואנה
מתכון מאת:
מצרכים למתכון
בצק ל-25-30 עוגיות כפולות:
- 220גרםחמאה רכה, בטמפ' החדר
- 1כוססוכר + 2 כפות (220 גרם)
- 1ביצה
- 2כפותדבש (40 גרם)
- 1כפיתתמצית וניל
- ¼כפיתתמצית שקדים
- ½כפיתגרידת תפוז (או 1/4 כפית תמצית תפוז)
- ½כפיתגרידת לימון (או 1/4 כפית תמצית לימון)
- ½2 כוסותקמח (350 גרם)
- ¾כוסקורנפלור (100 גרם)
- 1כףקקאו גדושה (15 גרם)
- 1כףסודה לשתייה שטוחה (10 גרם)
- 1כפיתאבקת אפייה שטוחה (5 גרם)
למילוי:
- ריבת חלב איכותית
לציפוי:
- 400גרםשוקולד מריר
- 4-5כףשמן נייטרלי
- מחשבון המרות
אופן ההכנה
איך מכינים אלפחורס הוואנה?
- 1תחילה מנפים לקערה את החומרים היבשים: קמח, קורנפלור, קקאו, סודה לשתייה ואבקת האפייה ומערבבים.
- 2בקערה נפרדת מערבבים את החומרים הרטובים: מתחילים עם ערבוב של החמאה והסוכר לקרם חלק. אפשר להיעזר במערבל עם וו גיטרה. תוך כדי ערבול מוסיפים לקרם החמאה והסוכר בזה אחר זה את התמציות, גרידת התפוז, הלימון, הביצה והדבש.
- 3מוסיפים את החומרים היבשים לרטובים בהדרגה, וממשיכים לערבב עד לקבלת בצק רך יחסית.
- 4עוטפים את הבצק בניילון נצמד ומכניסים למקרר לחצי שעה לפחות.
- 5מרדדים את הבצק הקר על משטח מקומח היטב או על גבי נייר אפייה לעובי 1/2 ס"מ וקורצים עיגולים בקוטר 7 ס"מ או כל קוטר אחר שרוצים.
- 6מסדרים את עיגולי הבצק בתבניות מרופדות נייר אפייה ומכניסים את התבניות עם בצק העוגיות למקפיא. בינתיים מחממים תנור ל-180 מעלות.
- 7כשהתנור חם, מכניסים את העוגיות לתנור ואופים 10-15 דקות, רק עד שהשוליים משחימים מעט. יש להיזהר מאפיית יתר.
- 8אחרי שמצננים את העוגיות, ניתן להמשיך לשלב הבא, אבל אפשר לתת להן לנוח בכלי אטום יום-יומיים, זה רק יטיב עמן.
- 9ממלאים כל שתי עוגיות בריבת חלב. החלק הקמור הופך להיות הפנימי והחלק השטוח לחיצוני. דואגים למלא בריבת חלב גם את השוליים ולהחליק יפה.
- 10ממיסים את השוקולד והשמן בקערה במיקרו בפולסים של 30 שניות או בבאן מרי מעל סיר עם מים חמים.
- 11פורשים נייר אפייה או ניילון נצמד על תבנית גדולה או על משטח עבודה, ומעליו מניחים את רשת התנור. טובלים את העוגיות בשוקולד המומס, כך שהן מכוסות באופן מלא, ומניחים לייבוש על רשת התנור. עדיף בחדר קריר על מנת שהשוקולד יתקשה במהירות (לטבילת העוגיות בשוקולד ניתן להיעזר במזלג או פלטה מדורגת קטנה).
- 12אופן המילוי והציפוי של עוגיות אלפחורס הוואנה בתמונות:
ממלאים את העוגיות המוכנות והמצוננות בריבת חלב/נמרוד סונדרס דואגים למלא בריבת חלב גם את השוליים ולהחליק יפה/נמרוד סונדרס טובלים את העוגיות בשוקולד מומס/נמרוד סונדרס מניחים להתקשות על רשת שמעל נייר אפייה/נמרוד סונדרס