עדיין לא ברור אם שנת הלימודים תיתפח כסדרה, אבל מה שבטוח, אנחנו כבר מוכנים לשלוח את הילדים למסגרות הלימודים ולי יש רעיון איך להפוך אותה למענגת קצת יותר, לפחות עבור הילדים.
מאז ומעולם ילדים שנאו ללמוד ולשנן והעדיפו לשחק ולהשתולל. בינינו, אם לא היה צריך להתפרנס, סביר להניח שגם אנחנו היינו מעדיפים את האופציה השניה. אלא מה, לילדים בניגוד אלינו, אין תמריץ כספי שיגרום להם לקום כל בוקר ולזנק על הספרים, ולא אחת אנו נדרשים להיות יצירתיים ולהציע להם תגמול.
הראשון שאימץ את שיטת השוחד הקולינרי היה נזיר איטלקי שהמציא מאפה פריך מבחוץ ורך מבפנים (פרטיולה) אותו נתן כפרס לתלמידים ששיננו היטב את התפילות. לימים התגלגל המאפה האיטלקי המודרני (ברציולה) אל השכנות באירופה, ועם השנים הפך למומחיות גרמנית (פרעצל) לצד פרשנות יהודית (בייגל).
עם גלי ההגירה הגדולים בתחילת המאה הקודמת מאירופה לארה"ב הגיע גם הפרעצל. אם תחשבו על זה לעומק, ללא כל אותם מהגרים שהגיעו לאורך השנים, העיר ניו יורק לא היתה הטעימה והמשמינה בעולם.
השוחד שלי משלב כמה עולמות קולינרים: ניו יורקי, איטלקי, גרמני ויהודי, לכדי תענוג אחד גדול.
נכון, זה מצריך קצת הכנה מראש, אבל כך יוכלו הילדים להעריך ולדעת שאם ילמדו יפה, מחר יקבלו פרעצל פיצה.
המאפהל הזה יכול לשמש גם כתחליף לסנדוויץ' שהם יוכלו לקחת לבית הספר: מכינים את המאפים ביחד בערב (כל אחד ואחת והמלית האהובה עליהם), מכניסים למקרר ללילה (מכוסה בניילון רגיל) ואופים בבוקר כ- 15 דקות, תוך כדי התארגנות.
פרעצל פיצה
מתכון מאת:
מצרכים למתכון
לבצק הפרעצל:
- ¾כוסמים פושרים (180 מ"ל)
- 1כףשמרים יבשים (11 גרם)
- ½2 כפותסוכר (30 גרם)
- ¼2 כוסותקמח (320 גרם)
- 50גרםחמאה חתוכה לקוביות (50 גרם)
- 1כפית שטוחהמלח
לציפוי:
- 3כוסותמים רותחים
- 50גרםסודה לשתייה
לפני הכניסה לתנור:
- 1ביצה טרופה
- 1כפיתדבש
- מעטשומשום / רוזמרין או אורגנו מיובש, לזרייה מעל
למלית פיצה:
- 4כפותקטשופ ( או 2 כפות רסק עגבניות מעורבב עם כף מים רותחים וכפית שמן זית)
- 100גרםמוצרלה חתוכה לקוביות קטנות
- 100גרםגבינה צהובה חתוכה לקוביות קטנות
- 100גרםזיתים פרוסים או כל תוספת אחרת שאוהבים (תירס/ טונה/ בולגרית ועוד)
- מעטאורגנו יבש
- מעטאבקת שום (לא חובה)
- מלח לפי הטעם
- פלפל שחור לפי הטעם
- מחשבון המרות
אופן ההכנה
איך מכינים פרעצל פיצה?
- 1לבצק הפרעצל: בקערה בינונית מערבבים מים, שמרים וסוכר ומניחים בצד ל-2 דקות.
- 2לתוך קערת המיקסר מנפים את הקמח, שופכים מעל את תערובת הנוזלים ומתחילים ללוש באיטיות עם וו גיטרה. תוך כדי לישה מוסיפים את החמאה בהדרגה. לבסוף מוסיפים את המלח. מגבירים את מהירות הלישה לבינונית ולשים עוד 5-7 דקות עד שמתקבל בצק חלק ומבריק. מכסים במגבת ומתפיחים שעה.
- 3מחלקים, ממלאים ומעצבים: מחלקים את הבצק ל-5 יחידות שוות (מומלץ להיעזר במשקל), מניחים על משטח עבודה ומכסים במגבת ומתחילים לעבוד כל פעם עם חתיכת בצק בזמן ששאר החתיכות מכוסות.
- 4פותחים כל פיסת בצק למלבן באורך של עד 40 ס"מ ועד 8 ס"מ רוחב (לא כדאי לרדד ולדקק יותר מדי מאחר ואנו ממלאים את הבצק ולא נרצה שייקרע).
פותחים כל פיסת בצק למלבן/נמרוד סונדרס - 5מורחים שכבה דקה מאד של תערובת רסק או קטשופ, ומפזרים מעל את התוספות לפי טעמכם. לא כדאי להעמיס מדי במלית על מנת שהבצק לא יפתח במהלך האפיה.
מורחים שכבה דקה של רסק ומפזרים מעל את התוספות לפי טעמכם/נמרוד סונדרס - 6סוגרים את היריעה בצביטות ומשאירים את הסגירה כלפי מעלה. נוצר מעין נחש ממולא.
סוגרים את היריעה בצביטות ומשאירים את הסגירה כלפי מעלה/נמרוד סונדרס - 7יוצרים את האות ע' (בכתב). מתקבלת מעין טיפה עם שני קרניים. את הקרניים מסובבים ומורידים מטה וסוגרים מתחת. את הקצוות מכניסים פנימה.
- 8מצפים, מברישים ואופים: לתוך סיר בינוני יוצקים את שלוש כוסות המים הרותחים ומוסיפים בעדינות את הסודה לשתיה. נעזרים בכף מחוררת ומכניסים כל פרעצל לטבילה בת 5 שניות. מנערים מעודפי המים ומניחים על תבנית מרופדת נייר אפיה.
- 9מערבבים את הביצה והדבש ומברישים בתערובת. מפזרים שומשום ורוזמרין לקישוט ואופים 15 דקות בתנור שחומם מראש ל-220 מעלות. אחרי 5 דקות הופכים את התבנית וממשיכים עוד 10 דקות.
- 10מוציאים את המאפים מן התנור ומצננים 2-3 דקות בתבנית. לאחר מכן מעבירים על גבי רשת צינון. מגישים לאחר 10 דקות.
- איחסון: ניתן להכניס לשקית אטומה אחרי הצינון ולהקפיא עד כחודש. ניתן לחמם ישירות מהמקפיא בתנור או טוסטר אובן בחום נמוך של עד 120 מעלות.
- טיפים וקיצורי דרך: * מי שאינו מעוניין במילוי יוכל לאפות כפרעצל רגיל. את יריעת הבצק יש לגלגל לצורת נחש שקצותיו דקים יותר ממרכזו, לעצב, לטבול במי סודה, לקשט ולאפות. * אם מוותרים על תהליך הטבילה אפשר למרוח בעדינות את הבצק בתערובת מי הסודה עם מברשת ולפזר מיד את הקישוטים ולאפות. * למעוניינים בצבע עמוק וחזק יותר ניתן להוסיף את הדבש לתערובת מי הסודה ולהרתיח מעט יותר. ניתן להוסיף במקום הדבש גם סילאן/ רכז חרובים/ סוכר חום דחוס. * מי שברשותו אבן שמוט או משטח פלדה לאפיית פיצות, כדאי לאפות עליהם לקבלת קרום חזק יותר. זמן האפיה כאן מתקצר ב-5 דקות לפחות ויש להיות עירניים לנעשה בתנור.